Competitielijder. Ja, ja, met een “ij“. Zo voelde zij zich aan het begin van dit seizoen. Er moesten veel competitiewedstrijden gespeeld worden op door de weekse dagen en in het weekend, maar als de gravelbanen niet in orde zijn en er op die banen absoluut niet gespeeld kan worden, dan moet er heel wat geregeld worden. Teams moeten uitwijken. In plaats van “thuis“ maar “uit“ spelen. Een heel gedoe om alles in goede banen te leiden. Daarom maar goed, dat we binnen de vereniging iemand hebben met veel organisatorische kwaliteiten. Over wie hebben we het dan, wie komt er in beeld? Juist, enne….haar naam mag met hoofdletters geschreven worden: GERDA STRAUS.

Een uitstekende competitieleider. “Ik heb er inderdaad veel tijd en energie in moeten steken. Het was een heel gehannes. Echt een stressachtige toestand.”  En er op laten volgend: “Het was niet gemakkelijk, maar gelukkig is alles goed gekomen. Ik moest wel eens  mensen van de Smash Court banen wegsturen, omdat daar alleen competitiewedstrijden gespeeld konden worden. De gravelbanen waren echt niet geschikt voor de wedstrijden.” Dan met een glimlach: “Tja, af en toe gewoon heel streng en duidelijk zijn. Zo wil ik het, zo moet het, het kan niet anders.” Het is duidelijk een dame die uiterst serieus en met volle overgave haar taken uitvoert. Daarom goed, dat zij voor het voetlicht wordt gehaald. Gewoon even in de schijnwerper staan. Dat verdient ze.

In 2017 werd ze door de toenmalige voorzitter, Joop Wellen, benaderd om competitieleider te worden. En Gerda?  Zij stelde de vraag: “Hoe kom je er bij om mij te vragen voor die functie? “  En het antwoord was : “Ik vind je geschikt, ik denk dat je een goeie bent.”

“IK moest mij toen heel goed verdiepen in allerlei zaken die met mijn nieuwe functie te maken hadden. Een cursus volgen bij de KNLTB. Een examen afleggen. Dat was verplicht. Je moet tenslotte  van alles op de hoogte zijn.  Uiteindelijk is het allemaal goed gegaan,“ aldus een rustig vertellende Gerda “maar het was wel veel leeswerk, veel ambtelijke taal. Echt wel moeilijk.”

Naast al het werk wat ze doet voor de vereniging vindt ze het leuk om af en toe te tennissen. Lekker dubbelen, waarbij ze altijd veel  waardering heeft voor het spel van de tegenstander. Regelmatig complimentjes uitdelen. “Mooie bal“, “mooie service“, “mooi gespeeld“.

Waar zij echter naar uit kijkt en zich erg op verheugt is een bijzonder vakantie-uitje. Een tennisvakantie. Een enthousiaste Gerda: “We gaan met z`n achten ( 5 dames en 3 heren ) naar Ibiza.
Dat is prachtig. Elke dag 2 uur trainen onder leiding van goede trainers. En na 6 dagen een afsluitend  toernooitje. Echt heel, heel mooi. Zo`n tennisvakantie doen we al heel wat jaren.”

Hobby`s naast het sporten? O ja, die zijn er veel. Heel weloverwogen zegt ze : “Ik studeer graag.
Filosofie, Alternatieve Geneeskunde, Psychologie, Oosterse Filosofie en Voeding .” En na een korte stilte: “Ik ben heel creatief. Ik maak veel poppen van wol en vilt.”

Op de vraag of ze nog wensen heeft is het voor haar niet moeilijk om iets te bedenken. “ Weet je wat ik graag zou willen? Een huisje kopen in Italië en daar dan lekker overwinteren.”

Over de vereniging heeft ze een duidelijke mening. “Heel gezellig en ontspannen. Alleen vind Ik  het jammer, dat het zo gestructureerd is geworden. Het aimabele is een beetje weg. Door dat afhangbord  in de gang moet je soms plotseling van de baan af. De gemoedelijke sfeer is er dan niet meer zo.” En dan plots heel abrupt : “Ik hoop dat ik nog heel lang competitieleider kan zijn.” Dat wensen we haar natuurlijk toe.   

Gerda is een bescheiden mens, maar wel een dame die op een positieve manier aanwezig is en daarbij goed voor zichzelf weet op te komen enne……….  bedankt voor het leuke gesprek.

Kláááááááááááááááááááááááár.

Roelof Koning.