Verdient ze het om in de schijnwerper te staan? Dan zeg ik volmondig “ja “. Geweldig zoals zij zich heeft ingezet voor de vereniging. Haar naam mag daarom wel met hoofdletters worden geschreven. Juist, RIA GRINGHUIS.

 

In 2011 werd ze door de voorzitter benaderd of ze - Wim van Rij was gestopt- competitieleider wilde worden. Ria reageerde daar positief op. “Ach, ik wilde als vrijwilliger wel iets doen voor de vereniging en al het werk kon ik mooi van huis uit uitvoeren,” legt ze uit. Er op laten volgend: “ Eerst waren er maar weinig teams die mee wilden doen aan de competitie, maar de laatste jaren werd het wel drukker en zwaarder. Steeds meer teams.” Dan vertelt ze lachend: “Ik heb er heel veel positieve ervaringen aan over gehouden, maar je moet wel zorgen, dat alles goed gedaan wordt.” Na een korte overdenking geeft ze aan, dat het allemaal heel plezierig was. Geen last. Maar nu na zo`n 5 jaar heeft Ria, mede door een drukke baan, besloten te stoppen. Jammer, heel jammer, maar begrijpelijk. Voor al het werk wat ze gedaan heeft voor de vereniging verdient ze, het mag gezegd en geschreven worden, een groot compliment!!

In het dagelijks leven is Ria werkzaam als SHE specialist ( Safety Health Environment ) Veiligheid Gezondheid Milieu bij Friesland Campina Domo te Bedum. Heel serieus vertelt een gezellig babbelende Ria, dat ze binnen het bedrijf ook nog aangesteld werd als vertrouwenspersoon. “Ze vinden binnen het bedrijf, dat ik sociaal ben en goed kan luisteren.”

Gelukkig is er nog tijd genoeg om te sporten. “ Tennissen is een ideale uitlaatklep naast het werk,” zegt ze enthousiast. Op de vraag of ze in het verleden ook een andere sport beoefend heeft knikt ze bevestigend. “Ja, ik heb op de middelbare school gehandbald bij E&O ( Emmen ) Ik was keeper en heb daar af en toe in het eerste damesteam gespeeld.” Even is het stil, maar na enige ogenblikken kletst ze er flink op los. “Kijk, bij het handballen krijg je als keeper natuurlijk heel veel snoeiharde ballen op je lichaam, maar dat deed me niet zo veel. Ik had daar nooit veel last van. Weet je hoe dat komt? Je moet gewoon in een reflex je buikspieren aanspannen. Dus als ik bij het tennissen door een bal wordt geraakt op mijn lichaam dan kan ik daar goed tegen, “ klinkt het laconiek. De leukste sportherinnering? “Tja , tja, o ja, ik weet het al. Toen ik bij de junioren van E&O speelde, mochten we als team een wedstrijd spelen voorafgaande aan de wedstrijd van het eerste herenteam van E&O. Ja, dat was prachtig.”

Naast het sporten moest er natuurlijk ook gestudeerd worden. Na de lagere school in Emmen een VWO-opleiding ( Atheneum ) en vervolgens een Hogere Laboratorium Opleiding. Op 22-jarige leeftijd is Ria in Assen komen wonen en uiteindelijk lid geworden van Amelte. Ja, ja, ze is een prima speelster met een uitstekende techniek. Ze weet de bal goed te raken en behoort zeker tot de betere speelsters van de vereniging. Met haar team is het haar vele malen gelukt kampioen te worden. Hoe vaak? Tja, hoe vaak? Ze weet het niet precies. Maar in de zelfde ruimte zit Gerdien, al jarenlang een speelster van haar team. “Hé Gerdien, “ schreeuwt ze, “ hoe vaak zijn we kampioen geworden?” En Gerdien? Die weet het precies. “ In 11 jaar tijd zijn we 10 keer kampioen geworden,” tettert ze terug. Zo, dat weten we dan ook weer!
En dan opeens er uit flappend : “We zijn enige tijd geleden met een aantal leden naar Corfu geweest. Een tennisvakantie. Dat was geweldig. Daar hebben we les gehad van Alex Reijnders, de vroegere trainer van Jacco Eltingh en Paul Haarhuis.”
Trouwens, fiets - en wandelvakanties in Griekenland en Italië zijn ook goed aan haar besteed. Tussen neus en lippen door geeft Ria aan, dat ze graag nog eens een rondreis zou willen maken, zoals ze eerder door Indonesië en Nieuw-Zeeland heeft gedaan. Een hele grote wens? Daar hoeft ze niet lang over na te denken. “ Een reis naar een Wildpark in Afrika. Dat zou ik fantastisch vinden. Dan komt mijn hobby fotografie mooi van pas.”
In de loop van het gesprek maakt ze duidelijk, dat ze heel tevreden is met haar leven. “Ik heb een leuk leven, fijne familie, leuke woning en leuk werk.” Ook wil ze nog even kwijt, dat het interview haar is mee gevallen. Prettig, open en spontaan. En wat vindt ze van Amelte? Heel weloverwogen zegt ze : “Amelte is een gezellige vereniging waar een ieder op zijn of haar niveau kan tennissen.”

Ria, bedankt voor alles wat je gedaan hebt voor de vereniging enne……nog heel veel tennisplezier toegewenst.

Kláááááááááááááááaááááááááááááááááááár

Roelof Koning.